U okviru inicijative Nemačke vlade za podršku javno komunalnim preduzećima i lokalnim samoupravama u borbi protiv pandemije COVID-19, GIZ je predao zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva i Asocijaciji za zaštitu i očuvanje voda Južne Srbije (WASS). Ova oprema i sredstva namenjena su za distribuciju u 28 javno komunalnih preduzeća, članica ove Asocijacije. Ukupna vrednost do sada dodeljenih paketa u Srbiji iznosi 67 hiljada evra, što će omogućiti komunalnim službama da građanima pruže odgovarajuće usluge i odgovore na visoke higijenske standarde u zaštiti zaposlenih, radnih mesta i javnih površina.

Menadžer GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Modernizacija opštinskih uslugagospodin Peter Wolf, naveo je da su zbog pandemije koronavirusa opštinske službe i javna komunalna preduzeća pod većim pritiskom nego ikad da pruže adekvatne usluge uz održavanje visokih higijenskih standarda. „Želimo dati posebnu podršku javnim komunalnim službama u borbi sa pandemijom izazvanom COVID-19 virusom u vidu zaštitne opreme i sredstava kako bi se mogla pružiti adekvatna usluga i odgovori na visoke higijenske standarde u zaštiti postrojenja, radnih mesta, javnih površina i naravno kako bi se na najbolji način mogli zaštiti radnici. ” dodao je gospodin Peter Wolf.

Predsednik Asocijacije za zaštitu i očuvanje voda Južne Srbije (WASS), dr Miloš Đorđević, izrazio je zahvalnost u ime svih 28 preduzeća na donaciji, koja posebno dobija na značaju jer se događa u trenutku kada je epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 najteža od početka pandemije. Najvažniji aspekt ovakve podrške je to što će njene direktne pozitivne efekte osetiti građani, jer kvalitet komunalnih usluga direktno utiče na kvalitet života građana. Komunalna preduzeća ulažu velike napore u svom radu i funkcionisanju kako bi obezbedila higijenski ispravnu vodu za piće i isporučila sve ostale komunalne usluge koje su od izuzetne važnosti za normalno funkcionisanje, posebno u ovakvim situacijama.

Paketi podrške sadrže ličnu zaštitnu opremu, odela, dezinfekciona sredstva, maske, rukavice, čizme, prskalice i vizire.

Ovo je regionalna inicijativa u okviru Nemačke razvojne saradnje, a ukupna vrednost podrške javnim komunalnim preduzećima u suzbijanju pandemije COVID-19 za svih šest zemalja zapadnog Balkana iznosi 400.000 eura. Opremu je isporučio Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – Modernizacija opštinskih usluga.

Wass

Author Wass

More posts by Wass